<<Till startsidan

 

 

Lär dig spela bridge framför datorn

 

 

 

Ladda hem programmet som är på svenska
ACBL:s Learn to play bridge

 

 

 

Många vill lära sig spela bridge, men kan inte gå en kurs som passar. Nu finns chansen för alla som har tillgång till en dator att lära sig spela bridge hemma framför datorn i sin egen takt.

 

 

 

Anders Wirgren har med hjälp av Fred Gitelman och Lex de Groot översatt och försvenskat ACBL:s Learn to play bridge som nu finns fritt att ladda hem från SVENSK BRIDGE

 

LADDA HEM PROGRAMMET LÄNGST NER PÅ DEN HÄR SIDAN

 

 

Spelet går ut på att vinna så mycket poäng som möjligt. Många som spelar kort tror att tävlingsbridge precis som de flesta andra kortspel mycket handlar om att ha ”tur med korten”, men så är inte fallet, varför återkommer vi till längre ned i texten.

Hur får man poäng?
Poäng får man genom att vinna stick, ett stick är när varje spelare spelat ett kort. Den som då spelat det högsta kortet vinner sticket. Särskilda poängtabeller finns för ändamålet.

Hur går själva spelet till?
Bridge är ett kortspel för fyra personer. Spelarna som sitter mitt emot varandra bildar par och spelar tillsammans. Bridge spelas med en helt vanlig kortlek där alla 52 korten delas ut och varje spelare således får 13 kort. Det betyder att det finns 13 stick att vinna för vardera paret.

Varje spel (kallas giv) består av två moment. Det första momentet är att man har en budgivning där varje spelare i tur och ordning konkurrerar om att försöka bjuda högst. Den som bjuder högst vinner budgivningen och detta ligger då till grund för det andra momentet själva spelet. Vanliga andra spel som liknar
bridge i det här med att ha en budgivning är 4-mans whist och plump. I båda dessa spel kontrakterar man sig för ett spel innan man spelar och ser hur det lyckades.

Spelet går alltså ut på att, tillsammans med sin partner, ta det antal stick som man tidigare kontrakterat sig för, om man inte ”vann” budgivningen spelar man försvar och då försöker man givetvis se till att den andra sidan misslyckas med sin uppgift. Flera varianter finns här i spelet där man ges bonuspoäng om man bjuder visst högt, det finns zoner som ger mera poäng och riskerar större utbetalningar om man misslyckas och motståndarna kan ”dubbla” kontraktet för att få mer poäng när de tror den andra sidan kommer att misslyckas.

Inget turspel!
Vid en bridgetävling är det slutsumman av varje spel som jämförs mellan det antal bord som varit med och tävlat. De fyra spelarna kallas, och sitter, efter våra väderstreck, Nord och Syd spelar tillsammans mot Öst och Väst. Man har en liten plastbricka med fyra fack, i dessa fack finns spelarnas kort, alla som spelar given har alltså exakt samma kort som de andra som tävlar på ens plats. Då alla har exakt samma kort spelar det ingen roll om det är ess eller kungar, tvåor eller treor. Alla har ju exakt samma förutsättningar vad gäller korten och istället för tur gäller det genom ens skicklighet att vinna så mycket som möjligt tillsammans med sin partner.

Vid en tävling spelar man normalt sett ett antal brickor mellan 24 och 28 under en kväll, dessa resultat överförs sedan genom sammanräkning till ett protokoll och då får du ett slutresultat för hela tävlingen. Att
spela så många givar tar normalt sett runt tre timmar.
Det är alltså de olika givarnas resultat vid varje bord som kommer att jämföras med varandra och det är den jämförelsen som ligger till grund för vem som kommer att vinna! Det betyder att på varje giv tävlar Nord-Syd mot alla andra par som sitter Nord-Syd på just den given och inte som kan tyckas mot det par som sitter Öst-Väst som de faktiskt spelat mot.

 

 

 

Författare: Anders Wigren

 

En översättning av ACBL:s programvara Learn To Play Bridge.

Programmet ligger ”packat” för att inte ta så stor plats, samt för att undvika spridning av virus.
Instruktionerna nedan förutsätter att man har ett zip-program på sin dator. I moderna datorer finns detta inbyggt.
Om inte kan man söka efter gratis zip-program att installera via » länk, här vågar vi inte rekommendera något utan det är efter ert eget val.

Har du problem med nedladdningen kontakta
carina@svenskbridge.se
Det är inget fel på filen, så att rapportera felaktig fil hjälper er inte.

INSTRUKTIONER FÖR NEDLADDNING

När ni ska ladda hem programmet, klicka på den blå pilen nedan, välj spara och lägg filen på skrivbordet eller på annan lämplig plats ni kommer ihåg.

 

Programmet ligger ”packat” (zip fil) för att inte ta så stor plats, samt för att undvika spridning av virus.
Instruktionerna nedan förutsätter att man har ett zip-program på sin dator. I moderna datorer finns detta inbyggt.

När hämtningen är slutförd, väljer ni Öppna, klickar på Ldsb.setup.exe och väljer kör, följ installationsprogrammet genom att välj nästa hela vägen.
Alternativt letar ni upp var ni lagt den gula mappen med dragkedja, klickar på den, klickar på Ldsb.setup.exe och väljer kör, följ installationsprogrammet genom att välj nästa hela vägen.

När programmet är installerat ligger en ikon på skrivbordet med genväg till programmet.

Programmet fungerar inte av sig själv på mac-datorer och går inte att ladda hem med operativsystemet Windows Vista pg a Vistas säkerhetslösning, dock fungerar programmet i Vista så be en vän att bränna programmet på skiva. FSB har ingen möjlighet att bränna skivor för distribution.

 

 

Ladda hem programmet gratis här 

 

 

<<Till startsidan